Светът на новороденото


Светът на новороденото е пълен с шокиращи неща толкова различни от обкръжението, в което е било до преди раждането. Светът изведнъж е ярък, голям и шумен. Вече не си притиснат отвсякъде и можеш да шаваш с ръчички и крачета.
Изглежда сякаш бебчето вече е готово да се развива. То вече е започнало да се развива. Дишане, кръвообращение, и движенията са само малка част от чудесата, които са се случили преди то да се роди.

През първия си месец бебето трябва да свикне с всички шумове, които доскоро бяха доста приглушени. Бебето познава гласовете на хората, които се грижат за него и обичайните ежедневни шумове, заглушавани от уютната обвивка допреди седмици. Силата на зрението е все още непълна, но усещанията за допир са много по-силни от преди. Новороденото може да следи обекти и да се радва на лицето ви. Често се радва интересува повече от лицето на човека надвесен над него отколкото от играчките над легълцето. Когато зрението се засили, бебето проявява интерес към двуцветни, ярко отличаващи се предмети, особено черно-белите, заради най-ясния контраст. То може дори дасе опита да хваща разни неща, но движенията все още са твърде неконтролируеми и несигурни.

Когато бебчето, започне да се движи из необятното за неговите представи пространство в леглото, ще открие, че тези крачета и ръчички са негови и ще започне с удоволствие да играе с тези новооткрити придобивки. Започва ново начало в развитието на детето – въображението.

Правилната стимулация в правилният момент (бебето ще ви покаже кога е той) ще развие неговите моторни умения. Избирайте едри играчки, с контрастни цветове или бяло и черно. За играчките, които бебето може да хваща изберете шарена текстилна играчка (кукла, животно, анимационен герой) с опростен дизайн.
Запомнете: точно сега докосването и допирът са много по-осезаеми от зрението; материята на плата ще стимулира сетивното развитие на детето.

0 comments:

За бебето и детето

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP