Нали не вярвате, че играчките са само за игра?

играчките не са само за игра
Играта е начин не само за забавление, а и средство за обучение и умствено развитие. Като родител трябва да знаете, че през първите три години от живота на детето мозъкът се развива изключително активно. Тези години оказват по-голямо влияние върху цялостния живот на човека, отколкото които и да било други.


Децата има определени нужди в зависимост от етапа си на развитие. Зрение, слух, координация на ръцете са само някои от тях, които се развиват с помощта на подходящите играчки. Приказките и ролевите игри развиват въображнието и концентрацията. Рисуването стимулира творческото развитие. Пеенето, музиката и игрите на други езици развиват любовта към музиката и общата култура. Готвенето, грижата за градината и игрите на разни други домашни занимания стимулират отговорността и социалното развитие.

Децата имат вродена изобретателност и изострено любопитство, което се проявява в игрите. Една бебешка играчка, която е прекалено сложна или твърде елементарна няма да осигури удоволствието и удовлетворението от играта, защото детето няма да научи необходимото от нея. Бебешките играчки са простички и окуражават въображението в играта, и помагат на детето да развие своята физическа координация, социална принадлежност и умствен капацитет.

Елементарните на вид бебешки играчки помагат на детето да придава многобройни предназначения на играчката във всяка игра. Това предизвиква и развива въображението. Тези играчки стимулират творческата игра и задоволяват нуждата на детето от развитие в определена област. Играчтите трябва да са здрави, трайни и добре направени от известен производител, е и естествено – красиви. Ако е възможно предпочетете дървените играчки и играчките от естествени материали. Трайността на играчките не само спестява пари на родителите но се отразява и на емоционалното развитие на детето, играчките са много важни в неговият мъничък свят.

Опитах се да разбия темите според етапите на развитие на детето, като вмъквам една тема какво да очаквате от детето на тази възраст и друга за подходящите играчки в този период.

Спокойно, няма да ви залея с изчерпателен списък от умения или данни за физическото и емоционално развитие на дете на тази възраст. Ако се налаг ще пускам линк към специален пост с повечко информация. Всички препоръки от други родители в коментарите или като гостуващи автори са добре дошли.

0 comments:

За бебето и детето

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP